055 3605 697 info@woensdregt.net

Annelies Woensdregt

Praktijk voor Natuurgeneeswijzen
Dr. Schüßler
Dr. Schüßler was een homeopathische arts. Hij zocht naar een eenvoudige geneeswijze en ging daartoe storingen, die wij ziekten noemen, grondig onderzoeken. Hij ontdekte dat de meeste ziektes terug te voeren zijn op een tekort aan mineraalzouten.
En wel op een heel specifiek tekort: een tekort binnen in de cel.

Door dit tekort kunnen de cellen en daarmee ook de organen niet functioneren zoals ze zouden moeten. Dr. Schüßler kwam tot het inzicht dat de gezondheid van de cel en daarmee de gezondheid van het lichaam, ontstaat door het aanvullen van de verliezen.

Therapieën | Celzouten

Biochemische celzouten volgens Dr. Schüßler

Eén van de mensen die zich in de negentiende eeuw intensief bezighield met mineralen in het menselijk lichaam, was dr. Wilhelm Heinrich Schüßler (* 21. August 1821 in Bad Zwischenahn; † 30. März 1898 in Oldenburg). Zijn onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van een eigen geneeswijze, die werkt met de mineraalzouten (celzouten), zoals die in het lichaam aanwezig horen te zijn.

Wat zijn dit voor zouten

De biochemische celzouten volgens dr. Schüßler bevatten zodanig verdunde (verwreven) mineraalzouten, dat ze direct door de cel opgenomen kunnen worden. In het verdunnen ligt ook de werking van de Schüssler mineralen besloten. Hierdoor kunnen ze direct worden opgenomen in de cel en hoeven niet door het proces van de stofwisseling. De aanvulling van de tekorten is het belangrijkste werkingsprincipe. Er zijn 12 basis- en 15 aanvullende celzouten die belangrijk zijn voor het functioneren en de opbouw van het lichaam. De nummering heeft enkel te maken met de volgorde van ontdekking.

Hoe worden ze gemaakt

Er zijn 2 soorten biochemische celzouten. De ene soort wordt gemaakt via de gangbare homeopathische manier met verdunnen en schudden. De tweede soort, de celzouten van Schüßler, moesten op advies van Dr. Schüßler niet worden opgelost en niet worden geschud. Dit, omdat de celzouten anders niet op de juiste manier zouden werken.

Gebruik

Juist omdat het lichaamseigen stoffen zijn, kunnen de celzouten zonder problemen ingenomen worden. Het zijn smelttabletten die oplossen in de mond en zo direct in de bloedbaan en cellen terechtkomen. Ze geven geen maag- en darmklachten en er kan geen interactie ontstaan met bijv. reguliere geneesmiddelen.
Je kan en mag verschillende celzouten combineren. Hierdoor zal je hun individuele werking nog versterken.

NB

Deze producten zijn geen medicijnen, bij ernstige en aanhoudende klachten, raadpleeg een dokter!

Celzouten overzicht more


Mineraalzouten
Mineraalzouten, die onverdund gegeven worden, kunnen voor het lichaam een belasting vormen, zoals b.v. geconcentreerde calcium-, magnesium- of ijzersupplementen. Als deze te lang worden ingenomen, kan dit mogelijk leiden tot ongewenste bijwerkingen, omdat het lichaam de stoffen niet goed kan verwerken en deze b.v. in de vorm van nierstenen afzet.

Het organisme kan zonder problemen verdunde mineraalstoffen in de cellen opnemen. De celzouten kunnen door uiterst kleine openingen in de celwand heen. De verdunning maakt het gelijktijdig onmogelijk om teveel van deze stoffen in te nemen. Ter vergelijking: in een liter mineraalwater bevindt zich ongeveer 1000 mg (=1g) aan opgeloste mineralen. Als iemand zo een hoeveelheid celzouten volgens dr. Schüßler in D6 wil innemen, dan moet diegene 1 ton (1000kg) celzout tabletten in de mond laten oplossen.


Verdunnen en schudden of verwrijven
Een mineraal wordt verdund en geschud en daarna weer verdund en geschud of verwreven tot aan de juiste verdunning: b.v. een D6 of D12 enz. Deze mineralen werken volgens de wet van de homeopathie.


Celzouten van Schüßler
Schüßler liet zijn celzouten door verschillende apothekers samenstellen. Later is zijn bereidingswijze van de celzouten wettelijk vastgelegd in het homeopathische handboek en in het Arzneibuch (veel celzouten komen uit Duitsland en Oostenrijk).

In Duitsland vallen de celzouten onder de homeopathie en worden verkocht in de apotheken, maar zonder recept. Ze zijn dus vrij verkrijgbaar voor iedereen.