055 3605 697 info@woensdregt.net

Annelies Woensdregt

Praktijk voor Natuurgeneeswijzen

Vingerlabyrint
Er bestaat soms verwarring rond een labyrint en een doolhof. Ze lijken op elkaar, maar zijn wel degelijk verschillend.

Een doolhof laat je werkelijk dolen. Er zijn onderweg verscheidene mogelijkheden om je weg te vervolgen, waarbij er vaak maar één is, die naar het doel, het midden leidt.

Een labyrint is een weliswaar slingerend pad, maar er zijn geen zijpaden. Je kunt dus met een gerust hart je weg vervolgen, zonder de weg kwijt te raken.

Therapieën | Vingerlabyrint

Labyrinten zijn een eeuwenoud symbool en komen in elke cultuur voor. Het dient om een “innerlijke reis” te maken. Het is een weg die naar binnen leidt en daarna weer naar buiten. Door je vol vertrouwen te laten leiden door de weg (je kunt immers nergens een verkeerde afslag nemen), kun je je vaste bakens loslaten. Zo ontstaat innerlijke ruimte. Rust en balans. Op je weg doe je ontdekkingen. Je wordt je meer bewust van je zelf en je eigen weg in het leven. Wat zijn je kwaliteiten en wat zijn je valkuilen.

Het houten vingerlabyrint, waar ik mee werk, heeft twee keer zeven omgangen en volgt het patroon dat bekend staat als het klassieke Kretenzische labyrint. Het zijn a.h.w. twee gespiegelde labyrinten naast elkaar. Door deze te volgen met een vinger van elke hand, train je je links-rechts coördinatie (samenwerking van linker- en rechter lichaamshelften), maar tegelijkertijd werk je ook met je linker- en rechterhersenhelft: dus je denken en je gevoel komen in balans. Bovendien verbindt je je chakra’s met elkaar en verbeter je hun energie.

Het ‘bewandelen’ van een labyrint kent drie fasen:
  • de heenweg: dit is de fase van loslaten, je komt tot rust
  • het centrum: dit is de fase van inkeer en ontvangen
  • de terugweg: dit is de fase van het toelaten van bv inzichten

Je kunt tijdens de wandeling ook een specifiek onderwerp in gedachten nemen, waardoor je hier meer helderheid in kunt krijgen. Tegelijkertijd bevestig je deze nieuwe helderheid weer in je systeem. Het heeft daardoor een diepe werking. Het geeft altijd verrassende resultaten.

Verder brengt het gewoon rust in roerige tijden. Door even de tijd te nemen om een vingerlabyrint te lopen, kom je tot rust na een drukke werkdag. Ook kinderen vinden het leuk om te doen en als bijkomstigheid worden ze er veel rustiger van. Spelenderwijze oefen ze hun coördinatie, wat o.a. lezen, schrijven en rekenen ten goede komt. Ze kunnen hierna geconcentreerder werken.

 


Labyrinten
Kleine labyrinten werden oorspronkelijk gemaakt bij de ingang van grotten en later bij kerken (bv de St. Martino kerk in Lucca, Italië). Ze werden ook in gras en steen gemaakt. Tegenwoordig worden er weer nieuwe labyrinten aangelegd, bv bij kerken, scholen en in parken.